top of page
  • VŠTL

5 razlogov, zakaj študirati v Sloveniji

Slovenija, mlada država, ki si je v svoji kratki samostojni zgodovini, že ustvarila ime v osrčju Evrope kot dom čudovitih pokrajin, jezer in prečudovite pokrajine.

Poleg ljubiteljev narave, zadnja leta to čudovito deželo obiskujejo tuji študenti, ki iščejo privlačno študijsko okolje. Čeprav podatki kažejo, da so mednarodni študenti predstavljali le 4,5 % vseh študentov v študijskem letu 2017-2018, se je njihovo število samo v zadnjem letu povečalo za 11 %.


Morda vas zanima, zakaj so tuji študenti začeli prihajati v Slovenijo? In morda bi ti isti razlogi vzbudili tudi pri vas zanimanje za študij v Sloveniji. Istočano vas zanima, če lahko študirate v Sloveniji brez IELTS-a, kakšni so stroški povezani s samim študijem ter kakšni so življenski pogoji?


Tukaj je pet razlogov, zakaj bi morali študirati v Sloveniji:


Odličen izobraževalni sistem


Slovenske univerze so znane po kakovostnih družboslovnih, naravoslovnih in tehničnih študijskih programih, ki temeljijo na Bolonjski deklaraciji.

Univerza v Ljubljani je najstarejša in največja izobraževalna ustanova v državi. Poleg tega, da izobraževalne institucije ponujajo številne angleške študije, se je število tujih študentov v zadnjih nekaj letih znatno povečalo. Število mednarodnih študentov je danes približno 9 % vseh študentov.

V Sloveniji lahko najdete tako tradicionalne kot sodobne ustanove, ki ponujajo mednarodno priznane in akreditirane diplomske in podiplomske programe v širokem spektru disciplin. Poleg tega Slovenija ne zahteva izpita IELTS za študente, ki so predhodno obiskovali šolo s poukom angleščine.


Enostaven in udoben vsakdan


Pomembno je izpostaviti, da za študij v Sloveniji in potrebno znanje slovenskega jezika. Prav tako ne boste imeli težav pri vsakodnevnih opravkih saj veliko Slovencev tekoče govori vsaj en tuji jezik. Običajno gre za angleščino ali nemščino. Vsekakor pa znaten del govori tudi italijansko in madžarsko,

V primerjavi z drugimi, mnogo večjimi, evropskimi prestolnicami je strošek bivanja v Sloveniji občutno nižji. V povprečju stane študentska soba v Ljubljani med 80 in 150 EUR na mesec. Kljub višjim mesečnim najemninam pa se znaten del študentov odloči za zasebna stanovanja ali sobe (ki so v povprečju za 20-30% dražja od študentskih domov).


Odlična hrana in možnost raznolikih dejavnosti


Poleg kakovostnega izobraževanja ima Slovenija še marsikaj za ponuditi. Blagovna znamka slovenske kuhinje so štruklji ali zavitki, katerih prvi recepti segajo v 16. stoletje. Prav tako je kremšnita ali kremna rezina, sestavljena iz kreme, smetane in listnatega testa, prava poslastica.

Vsi z veljavnim študentskim statusom, ki so največ 26 let stari, pa imajo pravico do študentskih bonov. Le-ti omogočajo kakovostno in svežo hrano študentom po prikupnih cenah. Poleg študentskih bonov pa status študenta ponuja tudi mnoge druge (predvsem cenovne) ugodnosti, kot so npr. vpis v fitnes, igranje priljubljenega športa, učenje različnih spretnosti, učenje jezika, različne delavnice.


Aktivnosti, poleg seveda svoje prvotne namene, omogočajo študentom sklepanje novih prijateljstev z lokalnimi in mednarodnimi študenti,


Zabave in nočno življenje


Ste razpoloženi za pestro noč zabave? Študentske zabave so vsepovsod, številni klubi in koncerti pa vas bodo več kot zadovoljili.

V času študija v Ljubljani, lahko študenti pričakujejo odlične in pa mnoge študentske zabave. Mesto je znano po cvetočem nočnem življenju in je dom največjega števila domačinov, zato lahko pričakujete, da boste našli raznovrstne klube in bare, kamor se lahko odpravite. Poleg raznolikosti pa je slovenska prestolnica ravno dovolj velika, da lahko obiščete večino zabav kar peš.


Bogata kultura


Slovenija ima v primerjavi z drugimi evropskimi državami dobro razvito mrežo kulturnih ustanov. Od klasične glasbe do uličnega gledališča. Po vsej državi potekajo številni festivali, ki prikazujejo široko paleto glasbenih in literarnih festivalov.

Zlahka ugotovite, da je za vsako slovensko pokrajino značilna edinstvena oblika ljudskega stavbarstva. Tako so na primer ohranjene različne hiše in mnoge domačije preurejene v muzeje. Prav tako je seznam vasi, ki so zaščitene kot nacionlna dediščina, dolg.


Za ljubitelje narave


Slovenijo zaradi bogatih gozdov in naravne krajine pogosto ljubkovalno imenujemo »zelena dežela«. Ko listje spreminja barvo, se jeseni gozdovi spremenijo v skoraj mavrične prizore.

V jugozahodni regiji boste odkrili tudi neverjetne jame, ki ponujajo edinstveno podzemno izkušnjo. V Sloveniji je več kot 1000 jam, vsako leto pa se odkrije okoli 100 novih, med najbolj dih jemajočimi v državi pa je Postojnska jama.


Povzetek


Stroški študija v Evropi so lahko visoki, jezik pa je lahko ovira. Slovenija se tako ponuja kot obetavna destinacija za mednarodne študente, ki ponuja ugodnosti cenovno dostopnega življenja, kulturno raznolikost, zabaven življenjski slog in odlične izobraževalne možnosti.

Post: Blog2_Post
bottom of page